Izberi kategorijo

brezplačna dostava nad 50 eur

Kako nepremočljiva so moja dežna oblačila?

5.000 mm, 5.000 gsm? Kakšna je razlika? Kaj pomeni vodni stolpec?

 

Ko kupujemo oblačila za dež je pomembno, da vemo kaj razni podatki pomenijo. Pojasnimo vam jih v tem članku.

Kaj pomeni nepremočljivost materiala?

 

Pri nakupu kakovostnih oblačil za zunaj sta ključni dve lastnosti – nepremočljivost in zračnost. Verjetno ne želite jakne, ki vas od zunaj ščiti pred vlago, vas pa z njo obliva v notranjosti. Preberite, kaj pomeni izraz vodni stolpec, kaj imajo milimetri opraviti z jakno ter kaj pomeni kratica gsm? 

 

Nepremočljivost materala

Že samo ime pove, da je oblačilo izdelano iz materialov, ki preprečujejo vdor vode v notranjost. Materiali nepremočljivih oblačil so lahko različni, vsem pa je skupno, da se njihova nepremočljivost meri z vodnimi stolpci. Kupiliste novo nepremočljivo jakno, prodajalec vam je rekel, da ima vodni stolpec 5000mm, vendar ali veste kaj to pomeni?

 

Nepremočljivost materiala se meri tako, da se na tkanino postavi tanko cevko dimenzij 2,5x2,5 cm in se jo polni z vodo, dokler ta ne prodre skozi tkanino. Tista številka, ki še uspe zadržati vodo, je vodni stolpec. Torej, če ima vaša jakna vodni stolpec 5000mm, pomeni, da je v cevki bilo 5m vode, preden je ta prodrla skozi tkanino. To pomeni, da bi na vas lahko padlo 5m dežja, preden bi postali mokri. Višji kot je vodni stolpec, boljši je material.

                                                                              

Dihanje materiala

Sliši se super, da je oblačilo narejeno iz materiala, ki iz ene strani ne premoči. Ne želite pa, da se vsa toplota in vlaga nabira na notranji strani oblačila ter tako ustvarja savno. V tem primeru govorimo o dihanju materala, ki pomeni, da iz ene strani ne prepušča vlage v notranjost, obenem pa ima zmožnost, da vlaga iz notranjosti prehaja navzven.

 

Dihganje je podatek, ki nam pove, koliko pare bo prešlo skozi material. Paro se meri v gramih, ki v 24-ih urah preide skozi kvadratni meter tkanine. Torej, če je na vaši novi jakni naveden podatek 5000 gsm pomeni, da v 24-ih urah skozenj preide 5000g vode.

 

Katere karakteristike izbrati?

Potrebno je izpostaviti, da testiranje zgoraj omenjenih komponent obstaja v dveh oblikah – na kosu tkanine ali na končnem izdelku. Končni izdelek ima šive, spoje in druge dodatke, ki lahko vplivajo na vodni stolpec in dihanje. V kolikor potrebujete nepremočljivo jakno le toliko, da vas ne zmoči nekaj kapelj dežja na poti do šole, je vodni stolpec med 2000 in 5000mm dovolj. V kolikor načrtujete vikend izlet v naravo ob slabem vremenu ali se boste z otroci igrali v dežju, pa izberite vodni stolpec med 5000 in 8000mm.

Na kaj pomisliti pri nakupu škornjev

 

Na tržišču so na voljo modni škornji, takšni bolj običajni, z različnimi potiski, visoki, nizki in seveda dražji in cenejši, ne-podloženi in podloženi škornji. Odločitev je vsekakor težka.

Igranje v dežju je lahko tudi zabavno
Ne pustite, da deževno vreme pokvari vaše načrte ali igro vašega malčka!

Igranje zunaj v dežju lahko pozitivno vpliva na zdravje in dobro splošno počutje vašega otroka

Dežni škornji
Mokri škornji, svečka iz noska, kako to preprečiti in vseeno uživati na prostem v mokrih, deževnih dneh

Kje so dežni škornji, da se z njimi zapodite v prvo lužo, ki jo odkrijete? Prav gotovo se spomnite, kako ste kot otrok uživali v igri po lužah in v blatu.

Naj vam dež ne prepreči sprehoda

Otroci obožujejo luže! Zakaj bi jim preprečevali skakanje po lužah? Verjemite, zaradi skakanja po lužah ne bodo zboleli, pa tudi odrasli sami si lahko privoščimo malce otroških radosti

Sorodni artikli

    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktivnosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih