Izberi kategorijo

brezplačna dostava nad 50 eur

Kaj je razlika med dežnimi škornji

Na kaj pomisliti pri nakupu škornjev

 

Na tržišču so na voljo modni škornji, takšni bolj običajni, z različnimi potiski, visoki, nizki in seveda dražji in cenejši, ne-podloženi in podloženi škornji. Odločitev je vsekakor težka.

V jesenskem in pomladnem času doživljamo daljša deževna obdobja. Tudi v deževnem vremenu je potrebno v naravo – nekateri greste sprehajat svoje kužke, zopet drugi želijo na sprehod s svojimi otroki, ki jih prav nobeno vreme ne zmoti. Otroci enostavno obožujejo luže! In kako izbrati škornje, ki so nujna oprema pri sprehodu v dežju? Za vas smo pripravili nekaj dejstev in nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri.

 

Na tržišču so na voljo modni škornji, takšni bolj običajni, z različnimi potiski, visoki, nizki in seveda dražji in cenejši, ne-podloženi in podloženi škornji. Odločitev je vsekakor težka.

 

Čemu služijo dežni škornji?

 

Dežni škornji morajo dobro tesniti, da voda ne vdre v notranjosti, da naša stopala ostanejo suha. Zato dežni škornji ne ¨dihajo¨. Biti morajo tudi dovolj visoki glede na vaše potrebe. Če jih rabite zgolj in samo za sprehod po mokrem asfaltu, bodo zadoščali nizki škornji, takšni, ki sežejo malo čez gležnje. Če pa boste hodili po mokri (ali rosni travi) travi, stopili kdaj v kakšno lužo, pa nujno potrebujete srednje visoke škornje ali pe bolje, visoke škornje - take, ki segajo pod kolena.

 

Kakšno velikost izbrati?

 

Škornji za dež niso prilagodljivi nogi, temveč so bolj čvrste, trdne oblike. Zato noga lahko v škornju tudi malo poskakuje in povzroči otiščance (žulje). Temu se ognete tako, da v škornje obujete debelejše nogavice. Zato se priporoča, da izberete takšno velikost, da imate dovolj prostora še za nogavice.

 

Iz kakšnega materiala so narejeni škornji?

 

Zakaj je zelo pomembno, da ste seznanjeni s sestavo dežnih škornjev? Zato, ker so s sestavo povezane tudi lastnosti dežnih/gumijastih škornjev.

 

Škornji lahko narejeni iz PVC-ja (aka Vinil) ali iz kavčuka (gume).  Večina proizvajalcev za izdelavo dežnih škornjev uporabi PVC – tako za odrasle, kot za otroke. Takšni škornji imajo daljšo življenjsko dobo in imajo tršo obliko.

 

Nekateri dežni škornji so narejeni iz umetne gume, nekateri pa iz naravnega materiala – kavčuka. Taki škornji pa so mehkejši, prijetnejši za uporabo. Gumijasti škornji iz naravnega kavčuka imajo lahko zaradi naravnega materiala, krajšo življenjsko dobo.

 

Otroški in ženski škornji poizvajalca Playshoes so narejeni iz kavčuka, brez PVC, so mehkejši, bolj prijetni za uporabo, kot kakšni drugi, narejeni iz PVC.

 

V čem je še razlika med škornji?

 

Poleg uporabljenega materiala za izdelavo škornjev, pa se proizvajalci - modeli dežnih škornjev razlikujejo tudi po notranji oblogi. Cenejši modeli dežnih škornjev v notranjosti praktično nimajo nič, kar pomeni, da PVC oz. guma lahko pride v neposreden stik s kožo. V tem primeru, se vam lahko noge bolj potijo in koža se lepi na škorenj.  Dražji modeli pa imajo na notranji strani škornja tekstilno oblogo - nekateri tanjšo, drugi debelejšo. Vsekakor je za kožo in udobno hojo bolje, da izberete tiste z notranjo tekstilno oblogo

 

Razlika je še v tem, ali so škronji podloženi ali ne. Podloženi škornji imajo v notranjosti debelejšo oblogo - filc ali pa flis. Za uporabo je najbolje, da je obloga prilepljena na škorenj, da se vam pri obuvanju in sezuvanju ne mečka. Podloženi škornji so primerni za mrzlo in vlažno vreme, lahko jih uporabite tudi za hojo v mokrem snegu ter za kidanje snega. Če uporabljate gumijaste škornje večinoma poleti, raje izberite nepodložene škornje, da se vam noga ne bo potila.

 

Avtor članka: Nika Murko

5.000 mm, 5.000 gsm? Kakšna je razlika

5.000 mm, 5.000 gsm? Kakšna je razlika? Kaj pomeni vodni stolpec?

 

Ko kupujemo oblačila za dež je pomembno, da vemo kaj razni podatki pomenijo. Pojasnimo vam jih v tem članku.

Igranje v dežju je lahko tudi zabavno
Ne pustite, da deževno vreme pokvari vaše načrte ali igro vašega malčka!

Igranje zunaj v dežju lahko pozitivno vpliva na zdravje in dobro splošno počutje vašega otroka

Naj vam dež ne prepreči sprehoda

Otroci obožujejo luže! Zakaj bi jim preprečevali skakanje po lužah? Verjemite, zaradi skakanja po lužah ne bodo zboleli, pa tudi odrasli sami si lahko privoščimo malce otroških radosti

Dežni škornji
Mokri škornji, svečka iz noska, kako to preprečiti in vseeno uživati na prostem v mokrih, deževnih dneh

Kje so dežni škornji, da se z njimi zapodite v prvo lužo, ki jo odkrijete? Prav gotovo se spomnite, kako ste kot otrok uživali v igri po lužah in v blatu.

Sorodni artikli

    Piškotki za analitiko
    Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
    Piškotki za družabna omrežja
    Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
    Piškotki za komunikacijo na strani
    Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
    Piškotki za oglaševanje
    So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktivnosti na drugih straneh.
    Kaj so piškotki?
    Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih