Izberi kategorijo

brezplačna dostava nad 50 eur

SANKANJE JE ZABAVNO

SANKANJE JE ZABAVNO

Sankanje je izredno priljubljena zimska dejavnost za vse generacije, vendar ne pozabite na varnost!

Kjer je sneg in malo klančka, že lahko opazite sankače. Tako, kot so se sankali in dričali že vaši prastarši in starši, se sankate verjetno tudi vi in vaši otroci. Zakaj? Zato ker je to izredno zabavno! Sanka se lahko prav vsak! Za sankanje ne potrebujete posebnega znanja ali opreme – zadošča malo iznajdljivosti, vrečka, lopatka za pod ritko, če pa ste malo bolj zahtevni oziroma pazite na svojo varnost, pa vzamete sanke (take stare ali nove, lesene ali plastične). Toplo se priporoča uporaba začitne čelade.

Pri sankanju lahko tudi poškodujete. Kljub temu, da deluje, da je sankanje varna zimska dejavnost, vsako leto na urgenci pristane veliko število poškodovancev. Večina poškodb je vezanih na poškodbe glave. Sanke so vedno bolj dodelane, kupci si želijo hitrejših in bolj športnih sank.

 

V izogib resnim poškodbam, smo za vas pripravili spisek napotkov:

 

• Izberite hrib, ki ni izredno strm in ima v vznožju dovolj prostora za varno ustavljanje.

• Izogibajte se strmin, ki se končajo v bližini cest in parkirišč.

• Izogibajte se strmin, ki se končajo v bližini hiš, dreves, ograj in sten…

• Pred spustom se prepričajte, da je hrib brez ovir (npr. skakalnic, skal, ali dreves) v katere bi se lahko nepričakovano zaleteli.

• Raje izberite zasneženo, kot pa zaledenelo strmino. Ledena površina onemogoča varno ustavljanje, če se slučajno prevrnete.

• Sankajte se preko dneva, ko je vidljivost dobra. V meglenem dnevu težko opazite ovire na poti ali pa osebo, ki prečka hrib. Če se podate na nočno sankanje, se prepričajte, da je sankaška pot lepo zglajena in da so morebitne ovire dobro zaščitene in vidne. Za nočno sankanje uporabite naglavno svetilko.

• Oblecite topla, nepremočljiva oblačila, ki dobro zadržujejo veter. Priporočljivo je več plastno oblačenje in takšna oblačila, ki jih zlahka odpnete. Ko hodite navkreber, rado postane vroče, zato je priporočljivo, da se na poti navzgor odpnete ali celo slečete kakšen kos oblačila.

• Priporočljiva je uporaba kvalitetnih, nepremočljivih rokavic, saj je stika rok s snegom in hladno podlago pri sankanju veliko. Prav tako je pomembna primerna obutev – robustni čevlji s kvalitetnim gumijastim podplatom so nujno zlo. Pri slabih zimskih čevljih podplati postanejo trdi in posledično drsijo, kar lahko botruje raznim zvinom in zlomom nog in rok.

• Če postanejo oblačila in obutev mokri, priporočamo, da jih preoblečete, preden vas pošteno zazebe. Mokra oblačila so vsekakor bolj hladna in lahko pri zelo nizkih temperaturah oziroma ledenemu vetru tudi zmrzujejo, kar vsekakor škoduje našemu zdravju.

• Izogibajte se oblačil (visečih rut in šalov), ki se lahko med sankanjem zataknejo med sani ali morebitne ovire na poti, saj lahko povzročijo zadušitev.

• V zadnjih letih se priporoča tudi uporaba zaščitne čelade. Če zimske oz. smučarske čelade nimate, bo dobrodošla tudi čelada za rolanje ali kolesarska čelada.

• Izberite sanke in lopatke za sankanje, ki so narejene iz kvalitetnega materiala, pri katerih proizvajalec zagotavlja obstojnost materiala na nizke temperature. Najboljše so lahko vodljive sanke, ki jih z lahkoto usmerjamo in imajo dodatno zavoro za varno ustavljanje.

Torej, če povzamemo: imate prave sani, pravilno nameščeno čelado, toplo ste oblečeni, izbrali ste primerni hrib za sankanje. Gremo!

 

Pravila sankanja:

 

• Med sankanjem ne stojte na saneh! Mimogrede vam namreč lahko zdrsne, padete na hrbet (možni so hudi udarci v glavo).

• Otroci mlajši od 5 let naj se sankajo skupaj z odraslimi, saj njihove reakcije še niso pravilne. Za otroke do 12 let se priporoča nadzor odraslih.

• Na enih sankah naj bo le ena oseba (razen pri otrocih, mlajših od 5 let), razen če so sanke narejene za več oseb.

• Za sankanje ne gradite posebnih skakalnic oziroma ovir po hribu.

• Če imate občutek, da sani ne obvladate, da vam grozi kakršnakoli nevarnost ali da se ne boste uspeli varno ustaviti, se zvalite s sani in se umaknite ostalim sankačem.

• Ko se spuščate po hribu, imejte roke ob sebi, prav tako pazite, da so noge ob robu sank.

• Po hribu navzgor hodite ob robu in pustite sredino prosto za ostale udeležence sankaškega doživetja.

• Odsvetujemo, da sedite na sankah, ki jih vleče neko motorno vozilo.


V primeru, da se slučajno zgodi nesreča, takoj poiščite pomoč odraslih ali medicinsko pomoč.

 

Ne pozabite, sankanje je zabavno! Poskrbite za svojo varnost!


Avtor: Nika Murko

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktivnosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih