Izberi kategorijo

brezplačna dostava nad 50 eur

NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI

NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI

Divji in gojeni šparglji, beluši

NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI
NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI
NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI
NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI
NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI
NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI
NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI
NARAVNA HRANA - ŠPARGLJI, BELUŠI

Stres, premalo gibanja in slaba prehrana čedalje bolj vplivajo na naše zdravje. Vse to lahko dobro omilimo z naravno hrano, kot so na primer šparglji.
Vsebujejo vitamine: B kompleksa, ogromno vitamina A, C in E ter veliko mikroelementov in mineralov, kalij, jod, baker, železo in fosfor.

Večina pozna gojene šparglje, ki jih lahko kupite v večini dobro založenih trgovinah. Poznamo gojene – bele in zelene šparglje (beluše) ter divje šparglje. V zadnjem času je vse več oboževalcev naravne hrane, hrane, ki jo najdemo v naravi. Ena takih so prav gotovo divji šparglji, ki jih lahko najdemo tudi v naših koncih (predvsem v vinogradih in na primorskih tleh) v spomladanskem času – ki rastejo od konca marca do sredine junija. Mnoge zdravilne lastnosti špargljev so povezane s fitohranili (saponin), ki so prisotni v koreninah, pa tudi v poganjkih. Divji šparglji po okusu in sestavinah močno presegajo gojene.

Šparglji vsebujejo asparanin A, sarsasapogenin in protodioskin. Za saponine v hrani je dokazano, da delujejo protivnetno in proti raku. Imajo tudi ugoden vpliv na krvni pritisk, krvni sladkor ter vsebnost maščob v krvi. Šparglji so znani so kot naravni afrodiziak. Zaradi visoke vsebnosti asparagina so dober diuretik, čistijo kri, krepijo imunski sistem, nekateri jih uporabljajo za zbijanje povišane telesne temperature ter za odvajanje vode iz telesa.
Tako kot cikorija in topinabur tudi šparglji ugodno vplivajo na naš prebavni trakt, predvsem zaradi prebiotikov – znanih kot inulin. V primerjavi z večino drugih ogljikovih hidratov, inulin ne razpade na začetku našega prebavnega trakta, vendar ostane neprebavljen vse do debelega črevesa. Ko prispe do debelega črevesa, postane idealen vir hrane za določene vrste bakterij (kot npr. bifidobakterije in laktobacili). Ti so povezani z boljšo absorbcijo hranil, kar zmanjšuje alergijska tveganja in tveganje za raka na debelem črevesu. Res je, da je vsebnost inulina 5% nižja kot vsebnost le tega v cikoriji in topinamburju, vendar so šparglji hrana, ki vsebuje dragoceno količino ogljikovih hidratov.

Stres, premalo gibanja in slaba prehrana čedalje bolj vplivajo na naše zdravje. Vse to lahko dobro omilimo z naravno hrano, kot so na primer šparglji.
Vsebujejo vitamine: B kompleksa, ogromno vitamina A, C in E ter veliko mikroelementov in mineralov, kalij, jod, baker, železo in fosfor.
Zaradi vsebnosti folne kisline so primerna hrana za nosečnice. Zdravi ljudje lahko dnevno pojedo veliko količino špargljev, pazljivi morajo biti samo bolniki z ledvičnimi kamni in ljudje, ki imajo težave z vsebnostjo sečne kisline (putika).

Zdaj pa le v naravo in si naberite svoj šopek divjih špargljev. Če te možnosti nimate, jih prav gotovo najdete (vsaj gojene) na bližnji tržnici ali pri lokalnem trgovcu. Izberite čvrste, take, ki nimajo posušenih stebel. Ko jih prinesete domov, jih ovijte v mokro bombažno kuhinjsko krpo in jih do uporabe hranite na hladnem.

 

Avtor: Nika Murko

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo prikaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktivnosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih